ONS VERHAAL

ONS CORSO

Het Bloemencorso Eelde, sinds 1957 een traditie, is uitgegroeid tot een van Europa’s grootste culturele buitenevenementen. Met duizenden bezoekers van over de hele wereld en lof van een onafhankelijke jury, staat het bekend om zijn unieke combinatie van dahlia’s, snijbloemen en natuurlijke materialen. Creatieve ontwerpen en goed gepresenteerde figuranten voegen extra charme toe. Het corso biedt meer dan alleen bloemenshows; het omvat ook muziek, theater en andere vormen van amusement. Opmerkelijk is dat het hele evenement wordt georganiseerd door een team van ruim 3000 enthousiaste vrijwilligers.

 

HISTORIE

In 1955, tijdens de Floralia-tentoonstelling in Paterswolde, ontstond het idee voor het Bloemencorso Eelde na het vertonen van een film over het Bloemencorso van Aalsmeer. In 1956 organiseerde een groep mensen, waaronder de voorzitter van de Floraliacommissie en het hoofd van de Tuinbouwschool, een reis naar Aalsmeer, waarbij het plan voor een corso in Eelde ontstond. Met steun van de burgemeester van Eelde werd het eerste Bloemencorso op 24 augustus 1957 gehouden. Sindsdien heeft het corso zich snel ontwikkeld tot een toonaangevend evenement in Europa, met jaarlijks zo’n 50.000 bezoekers uit binnen- en buitenland, een combinatie van kunst, cultuur, bloemen en entertainment.

Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland

Sinds 2013 is het Bloemencorso Eelde opgenomen op de lijst voor Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland. Immaterieel erfgoed is ‘levend erfgoed’. Het omvat sociale gewoonten, voorstellingen, rituelen, tradities, uitdrukkingen, bijzondere kennis of vaardigheden, die gemeenschappen en groepen (en soms zelfs individuen) erkennen als een vorm van cultureel erfgoed. Een bijzonder kenmerk is dat het wordt overgedragen van generatie op generatie en belangrijk is voor een gemeenschappelijke identiteit.

HOOGTEPUNTEN

  • Bezoek van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet tijdens het 40 jarig bestaan van het Bloemencorso Eelde
  • De toekenning van de Culturele prijs van de Provincie Drenthe
  • De toekenning van de eremedaille van verdienste in goud door de Gemeente Eelde
  • De toekenning van de Koninklijke Erepenning tijdens het 50 jarig bestaan van het Bloemencorso Eelde
  • De toekenning van de Cultuurprijs van de Gemeente Tynaarlo
  • Internationale uitwisseling met de corso’s Spalding (Groot Brittannië), Debrecen (Hongarije) en Pitestie (Roemenie)
  • 2013 Plaatsing op de Nationale lijst voor Immaterieel Cultureel Erfgoed