Historie Bloemencorso Eelde
Het Bloemencorso Eelde kent een lange traditie. In 1957 verscheen dit corso voor de eerste keer op de weg. We kunnen met gepaste trots constateren dat dit corso inmiddels is uitgegroeid tot een van de grootste jaarlijks terugkerende culturele buitenevenementen. Dit feestelijk evenement is een publiekstrekker van formaat geworden.
Vele duizenden bezoekers komen op dit evenement af. Het Bloemencorso Eelde wordt door de onafhankelijke jury steevast betiteld als een van de mooiste corso’s van Europa. We krijgen ook steeds meer internationale erkenning getuige de groeiende stroom bezoekers van uit de gehele wereld. Ook in de internationale pers wordt aandacht aan dit corso besteed.
Het Bloemencorso Eelde is niet te vergelijken met andere corso’s in Nederland. Dit heeft alles te maken met de creatieve hoogstandjes van onze ontwerpersgroep, de combinatie van dahlia’s met snijbloemen en andere natuurlijke materialen. Passend geklede en geschminkte figuranten accentueren de uitbeelding. Het Bloemencorso Eelde is meer dan een show van bloemen. Muziek zowel op Corsowagens als in de stoet, theater en verschillende andere vormen van amusement zorgen voor een mix die dit Corso zo speciaal maken.
Het Bloemencorso Eelde wordt geheel gerealiseerd door vrijwilligers. Ruim 3000 personen zijn actief bij het Corso betrokken.
De geschiedenis van het Bloemencorso Eelde
Voor het ontstaan van het Bloemencorso Eelde moeten we terug naar het jaar 1955. In dat jaar werd in het Dorpshuis te Paterswolde de traditionele Floralia-tentoonstelling gehouden. Naast de tentoonstelling van de ingezonden planten werd ook een film vertoond van het Bloemencorso van Aalsmeer.
Begin 1956 besloot de Floraliacommissie en een aantal oud leerlingen van de Tuinbouwschool een reis te organiseren naar het Bloemencorso van Aalsmeer.
Aan deze reis werd door ongeveer 100 personen deelgenomen. Op de terugweg werd tijdens een tussenstop bij Hoevelaken het idee geopperd om in Eelde ook een Corso te gaan organiseren. De toenmalige voorzitter van de Floralia commissie en hoofd van de Tuinbouwschool, de heer A.S. Planting, nam toen het initiatief om een aantal mensen bij elkaar te brengen en gedachten over een corso in Eelde nader uit te werken. Er werd en voorlopig comité opgericht met als drijvende krachten, de heren A.S. Planting, H.J. de Roos, H. Niewold en Gr. Rutgers. De burgemeester van de Gemeente Eelde, dhr. Struben, ondersteunde dit initiatief van harte.
Om de bevolking van de gemeente Eelde nader te informeren werd op 11 december 1956 in Café Centraal een bijeenkomst belegd. Op deze avond werd ook een organisatiecommissie gekozen en deze bestond uit: De heren A.S. Planting (voorzitter), W.J. Opstal (plv. voorzitter), W. Dragstra (secretaris), Joh. Arends, R.A. Blom, G. Bensink, L. Kamstra en A. Kok. Burgemeester Struben werd bij acclamatie tot erevoorzitter gekozen.
Het eerste Bloemencorso Eelde werd gehouden op zaterdag 24 augustus 1957. Het Bloemencorso Eelde heeft zich daarna in een hoog tempo ontwikkeld en kan thans worden aangemerkt als een van de leidende bloemencorso’s in Europa. Het evenement is uitgegroeid tot een van de grootste jaarlijks terugkerende buitenevenementen dat jaarlijks zo’n 50.000 bezoekers uit binnen- en buitenland trekt. Het Bloemencorso Eelde is een combinatie van kunst – cultuur – bloemen en entertainment.
Een mix bestemd voor jong en oud. Enkele hoogtepunten van het Bloemencorso Eelde:
- Bezoek van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet tijdens het 40 jarig bestaan van het Bloemencorso Eelde
- De toekenning van de Culturele prijs van de Provincie Drenthe
- De toekenning van de eremedaille van verdienste in goud door de Gemeente Eelde
- De toekenning van de Koninklijke Erepenning tijdens het 50 jarig bestaan van het Bloemencorso Eelde
- De toekenning van de Cultuurprijs van de Gemeente Tynaarlo
- Internationale uitwisseling met de corso’s Spalding (Groot Brittannië), Debrecen (Hongarije) en Pitestie (Roemenie)
- 2013 Plaatsing op de Nationale lijst voor Immaterieel Cultureel Erfgoed
Wees niet verlegen
Wanneer we niet voldoende antwoord hebben kunnen geven op uw vragen, voelt u vrij om een vraag te stellen.